ID: 642171481

Suffering in silence - shock figures show 27% rise in men suffering from eating disorders

May 15, 2017

Zou het in Nederland ook zo zijn...:-(
"The number of males being treated for anorexia, bulimia and other problem eating conditions has risen dramatically in the last three years."

Hersenstimulatie bij anorexia lijkt veelbelovend

February 23, 2017

"Diepe hersenstimulatie, het toedienen van elektrische schokjes in de hersenen, kan helpend zijn bij de behandeling van anorexia nervosa. Dat blijkt uit een kleinschalig Engels onderzoek onder 16 vrouwen die langdurig leden aan anorexia nervosa. Uit het onderzoek bleek dat er bij de deelnemende vrouwen die diepe hersenstimulatie ondergingen binnen 1 jaar sprake was van een gewichtstoename van 25 procent. Bovendien bleken de vrouwen minder last te hebben van depressiviteit en angst en rapporteerden zij nadien een betere kwaliteit van leven".

Na Emma, nu ook Ira aan de gevolgen van Anorexia overleden...

January 25, 2017

"De anorexia-patiënte (19 jaar) die als laatste redmiddel een experimentele therapie in Portugal wilde ondergaan, is in een nabijgelegen ziekenhuis overleden. Ze was te zwak om nog geholpen te worden, meldt haar vader. Hij hoopt op betere zorg hier voor meisjes zoals zijn dochter. Daar wordt nu aan gewerkt".

Nieuw onderzoek over eetstoornissen bij vrouwen in de leeftijd 40-50 jaar

January 17, 2017

Er wordt vaak gedacht dat eetstoornissen het meest voorkomen bij jongeren. Een nieuw onderzoek van University College London suggereert dat ongeveer 3% van de vrouwen tussen de 40 en 50 jaar op dit moment last hebben van een eetprobleem. De taboe lijkt onder deze leeftijdsgroep groot te zijn. Lees meer hierover in onderstaand artikel

Er is niks mis met een lichaam met cellulite!

January 07, 2020

"Girls-schrijfster en -actrice Lena Dunham is trots dat haar cellulite niet is weggepoetst. Op Instagram plaatst ze de cover en een foto met uitleg dat ze haar hele leven lang al hoort dat ze er ‘gek’ uitziet en dat het zo ‘moedig’ is dat ze soms naakt in Girls verschijnt. Daarmee wordt volgens haar geïmpliceerd dat haar lichaam iets is om zich voor te schamen. Verleden tijd, zegt Lena. Er is niks mis met een lichaam met cellulite. Hoe goed dat een bekend tijdschrift als Glamour dit omarmt".

Het aller-gezondste eten en doorlopend trainen: maakt het gelukkig?

January 04, 2017

Veel mensen starten het nieuwe jaar met goede voornemens zoals gezonder te willen gaan eten en meer gaan sporten. Maar wat als dit gezonde eten en het sporten een obsessie wordt, als je erin doorslaat? Teni Stepanosian overkwam dit. Zij was jarenlang in de grip van het aller-gezondste eten en doorlopend trainen om te werken aan een ‘fitgirlbody’. Want als ze dat bereikte zou ze pas gelukkig zijn. Dacht ze.

Hoe om te gaan met anorexia patienten in de fitnessbranche?

January 03, 2017

Een sportclub die je wegstuurt vanwege anorexiaverschijnselen, dat helpt natuurlijk niet. Maar wat dan wel? De verantwoordelijkheid ligt niet bij de sportclub, maar hoe er met je om wordt gegaan kan wel degelijk een (klein) effect hebben! Dit was bij mij iig wel het geval. "Het allerbelangrijkst bij de begeleiding van een anorexiapatiënt in de sportclub is de aandacht die je geeft aan het clublid. “Anorexiapatiënten voelen zich vaak minderwaardig en onzeker. Probeer hun vertrouwen te winnen en toon interesse. Behandel ze als een normaal persoon. Wanneer je hen als ‘zielig’ behandelt, versterk je alleen maar het gevoel bij hen dat ze niet goed genoeg zijn.”.

I AM NOT HER

January 29, 2020

Barbara Michelle Edelman snijdt met haar afstudeer-project I AM NOT HER op een prachtige wijze thema's aan zoals controle, kwetsbaarheid, zelfdestructie en obsessie, maar ook mildheid, acceptatie en vrijheid als tegenhanger. De drijfveer van haar afstudeerproject is haar strijd met de eetstoornis anorexia nervosa.

Een verzameling van media stukken n.a.v. de documentaire ´Emma wil leven´

Er is de afgelopen veel media aandacht geweest voor de documentaire `Emma wil leven`. Hieronder vind je een aantal artikelen die gerelateerd zijn aan deze uitzending. De tweede genoemde link hieronder bevat een blog van een van haar laatste behandelaars. Deze weergeeft hieronder wat meer achtergrond informatie over hoe het zover heeft kunnen komen dat er uiteindelijk besloten is dat Emma op het vliegtuig naar Portugal `mocht`.

Anorexia-patiënten steeds jonger door obsessie voor gezond eten

Heb jij de uitzending gisteren ook gezien? Maud (10jaar) verteld hierin over haar eetstoornis. Zo jong al om hiertegen een gevecht te moeten leveren...Klinieken krijgen steeds meer meldingen van kinderen tussen de 8 en 13 jaar. Heftig....

Emma wil leven, maar filmt haar eigen dood...

22 november bij BNN-VARA op NPO3: Emma wil leven. Over strijd, tegenslag, winst, en verlies. Een ode aan Emma en iedereen die haar heeft willen helpen de strijd tegen Anorexia te winnen. Een strijd die ze mentaal won, maar fysiek verloor.

Sanne Hans raakt de gevoelige snaar in Lieve S-S-Sanne

Sanne (otewel Miss Montreal), die van tevoren nooit weet waar ze naartoe gaat, ging op bezoek in de eetstoornis kliniek.. 
Imke heeft sinds vorige zomer anorexia. Haar beste vriendin Patty wil Imke laten zien dat ze er altijd voor haar zal zijn. Om 21:30 te zien op NPO 3 of kijk de aflevering terug op uitzending gemist:-)
 

Is er een gemiddelde eetstoornispatiën?

De Vlaamse promovenda Nelle Janssens stelde in het kader van haar promotie aan de KU Leuven het profiel vast van 'de Vlaamse eetstoornispatiënt'.

Niet alleen tieners hebben eetstoornis, ook ouderen lijden aan boulimia en anorexia

Als je aan iemand met een eetstoornis denkt, denk je waarschijnlijk aan een jong onzeker meisje. Toch is het ook onder steeds meer ouderen een probleem. Anne-Marie is 49 en worstelt al zolang ze zich kan herinneren met eetproblemen.
Extra artikel

Gezond eten op een ongezonde manier: de parodox van orthorexia nervosa

Superfoods en ‪#‎fitgoals‬ hebben een keerzijde. Lisa’s fixatie op ‘gezond’ leven sloeg door in een psychische aandoening: orthorexia nervosa, en later anorexia nervosa. Dit is haar verhaal.

Eetstoornissen hebben geen gezicht

June 09, 2016

Jazz speaks openly about her struggles with eating disorders and how she felt invisible to the support services because she wasn't thin enough! She talks about the need to change the way the illness is dealt with and the danger of treating people by putting them into boxes

Wat er gebeurt met je lichaam als je maaltijden gaat overslaan!

June 06, 2016

Wat er gebeurt met je lichaam als je maaltijden gaat overslaan! "After 72 hours of eating nothing, your mood and energy will be dangerously low, and your brain will break down your body’s protein for glucose. From there, it gets pretty scary".

Dagmar (20) vecht tegen een eetprobleem

"Ze is jong, gedreven, optimistisch en extravert. En toch zien mensen vaak alleen maar de overtollige kilo's aan haar lijf en krijgt ze zelfs regelmatig 'hey, dikke!' naar haar hoofd geslingerd. Dagmar (20) uit Brugge vecht al jaren tegen een eetprobleem: binge-eating, of ook wel eetbuistoornis genoemd".

Wordt anorexia veroorzaakt door een bacterie?

"Anorexia kan worden veroorzaakt door bacteriën die het immuunsysteem verstoren, zodat het de hersenen aanvalt en gevoelens van afkeer tegenover het eigen lichaam uitlokt. Dat stellen wetenschappers van de Lancaster University en de Morecambe Bay NHS Trust. Volgens deze theorie zou de eetstoornis zich de eerste keer voordoen bij een bacteriële infectie, een lichamelijke oorzaak dus, in tegenstelling tot de vele psychologische, sociale en milieufactoren die tot nu toe benadrukt werden."

'Mijn perfectionisme droeg bij aan mijn eetstoornis'

“Ik sloot me in Utrecht op in mijn kamer met eten en mijn boeken. Misschien heb ik daarom al mijn tentamens gehaald.” UU-studenten Nina en Welmoed begonnen hun studie met een eetstoornis.

Anorexia? Zo dun ben je toch niet?!

Een opmerking die ik meerdere keren te horen heb gekregen, toen ik al diep in mijn eetstoornis zat. Ik at weinig, compenseerde veel, maar was niet eng mager. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik in gesprek was met iemand die, zo dacht ik, mij begreep. Tot dat moment, toen hij tegen mij zei: ‘Ja, we kennen allemaal die meisjes die je door een lampenkapje kan halen, maar gelukkig ben jij niet zo dun. Die zijn pas echt ziek.’ BAM. Die zat. Het is nu al een aantal jaar geleden dat hij dit zei, maar nog steeds staat dit mij glashelder voor de geest. Ik was enorm ziek, maar was inderdaad niet eng mager op dat moment. Ik was ziek in mijn hoofd. Door deze opmerking, voelde ik me zó niet gezien. Het bevestigde mijn gedachte dat pas als ik ‘door een lampenkapje gehaald kon worden’, ik ziek mocht zijn.

De behandeling van een eetbuistoornis

Veel mensen hebben wel eens gehoord van anorexia nervosa en boulimia nervosa. Veel minder bekend is binge eating disorder (BED), ofwel: eetbuistoornis. En dat terwijl deze laatste eetstoornis minstens even vaak, zo niet vaker, voorkomt.

Mirjam Lammers, klinisch psycholoog bij GGNet Amarum en expert op het gebied van eetstoornissen, vraagt aandacht voor deze buitensporige eetverslaving: “1% van de Nederlanders lijdt aan deze psychiatrische aandoening. Herkenning en erkenning voorkomt een heleboel leed.”

Meer jongens met eetstoornis dan gedacht

Zowel ouders als artsen denken vaak nog dat eetstoornissen weinig voorkomen bij jongens. Uit onderzoek van Boston Children's Hospital blijkt dat dit idee niet klopt

Bijna 18 procent van de mannelijke tieners maakt zich juist extreem druk over hun figuur.

Alison Field en haar collega's bekeken de antwoorden van in totaal 5.527 jongens van twaalf tot achttien jaar op vragenlijsten die zij invulden voor het Growing Up Today-onderzoek.

Meer kinderen krijgen eetstoornis (filmpje)

Steeds meer jonge kinderen kampen met eetstoornissen, zoals anorexia nervosa. In vijf jaar tijd is het aantal patiëntjes jonger dan negen jaar zelfs verdubbeld. Dat kinderen sneller in hun puberteit komen, heeft er zeker mee te maken. Maar het beeld van meisjes in de media heeft ook een nefaste invloed.

Eetstoornissen veel te veel 'vervrouwelijkt'

Omdat eetstoornissen veel te veel gezien worden als een typisch 'vrouwelijk' probleem, krijgen mannen die eraan lijden vaak te laat of geen hulp.

Jongeren lijden steeds vroeger aan anorexia

Jongeren in ons land lijden op steeds jongere leeftijd aan anorexia. Dat zegt eetstoornissenexpert Annik Simons in Het Belang van Limburg. "Hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de problemen op latere leeftijd."

Please reload

© 2016 2B-eat