ID: 642171481

Anorexia in muizen, kunnen we hier iets van leren?

December 2, 2016

 

Anorexia in muizen, kunnen we hier iets van leren?

Deze maand duiken we iets dieper in de harde wetenschap achter eet stoornissen. Hoewel het om zeer complexe psychische problemen gaat, zijn de ziektes uiteindelijk toch terug te voeren naar interacties in de hersenen die afwijken van “gezond”. Deze interacties zijn eigenlijk een samenspel van chemische stoffen en hun reacties met elkaar. Een oorzaak of oplossing voor eetstoornissen zou je dan ook in de hersenen moeten zoeken.
 

Zo is bij Anorexia Nervosa de hoeveelheid van het stofje BDNF (de afkorting voor Brain derived neurotrophic factor) lager vergeleken mensen die geen last hebben van Anorexia Nervosa. Dit stofje speelt een belangrijke rol in het reguleren van voedsel inname, energie verbruik, het omgaan met stress en het beloningssysteem in onze hersenen. Dit molecuul zou dus een belangrijke rol kunnen spelen in Anorexia Nervosa, echter zijn er nog geen aanwijzingen dit BDNF de oorzaak hiervan is. Het is natuurlijk allemaal net even wat complexer dan dat. Om nou te testen wat de rol van dit stofje is, hebben onderzoekers gekeken in een muis anorexia-model. In dit model krijgen de muizen een muizenrad om in te rennen, maar een beperkte hoeveelheid voedsel. Waarschijnlijk door dit streng beperkte dieet raken de muizen gestrest en worden sommigen hyperactief en gaan rennen. Na langere tijd herhalen gaan de muizen, tegen de verwachting in steeds meer rennen, en steeds minder eten. Dit model noemen ze het “activity-based anorexia (ABA) paradigm”. Hoewel het in de mens natuurlijk veel complexer ligt, en resultaten in dieren vaak niet te vergelijken zijn met mensen, zijn er toch een aantal gelijkenissen te vinden. Daarnaast levert zo’n experiment ook mogelijke inzichten in hoe de ziekte werkt.


Onderzoekers zagen gedurende het experiment in verschillende delen van de hersenen van de muizen een verlaging of een verhoging van BDNF. Wat dit precies inhoud is nog onduidelijk, echter brengt dit de wetenschappers wel weer een stapje dichterbij in het ontrafelen van deze complexe ziekte.
 

Voor meer info lees het artikel: Activity-Based Anorexia Alters the Expression of BDNF Transcripts in the Mesocorticolimbic Reward Circuit (http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0166756#pone.0166756.ref030)

Please reload

Uitgelichte berichten

Aankomen en angsten…

December 1, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 14, 2019

May 9, 2019

April 24, 2019

March 20, 2019

January 31, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags