ID: 642171481

Hoe dunner hoe beter (sneller)! Of toch niet?

January 14, 2017

 

Zelf heb ik fanatiek aan hardlopen gedaan. Ik geef het niet de schuld van mijn eetstoornis, maar het was voor mij wel een extra trigger om te starten met diëten. We werden halfjaarlijks gewogen en toen ik tijdens de puberteit best wat kilo's aankwam, vond ik dit een verschrikkelijk moment. Wanneer ik wist dat het weegmoment er weer aan zat te komen probeerde ik dan ook die dagen nog zo min mogelijk te eten. Op een gegeven moment heb ik er zelfs laxeerpillen voor gekocht. Ondanks dat je daar voornamelijk vocht van kwijtraakt in gewicht, zou het in ieder geval een lager getalletje op de weegschaal laten zien. Voor dat moment in ieder geval.
Ik schaamde me voor de (snelle) gewichtstoename. Voor mezelf, maar vooral ook voor de anderen. Ik denk dat ik me schaamde omdat ik gewichtstoename koppelde aan zwakte. Zeker ook omdat mijn prestaties destijds alleen maar slechter waren geworden. Ik was gewoon te dik om harder te lopen! Daar ging ik in ieder geval steeds meer in geloven. Het gaf mij eigenlijk gewoon het 'excuses' om bijvoorbeeld maaltijden te gaan overslaan. Met de gedachte dat ik hierdoor betere prestaties zou gaan leveren praatte ik dit gedrag van mezelf goed.

Voor mij was dit dus een van de (vele) redenen om op dieet te gaan. Waar ik uiteindelijk in doorsloeg. Doorslaan hierin had bij mij waarschijnlijk te maken met aanleg en mijn situatie op dat moment (thuis waren er wat problemen, ik werd op school gepest en de overgang van meisje naar vrouw maakte mij extra onzeker). Ondanks het vele afvallen werden mijn prestaties verre van beter. Uiteindelijk moest ik zelfs stoppen met hardlopen (sporten in zijn totaliteit) van huisarts en trainer, omdat het niet meer verantwoord was. Ik bereikte dus uiteindelijk het tegenovergestelde.

 

Aan bovenstaande moest ik denken toen ik onderstaand artikel las op Runnersworld (is in het engels).
Voor alle sporters onder ons die ook denken dat je mager moet zijn om goede prestaties te kunnen leveren, lees onderstaand artikel eens door. Hierin verteld Rachele Schulist haar eigen verhaal, waarin ze laat zien dat dunner niet altijd sneller betekent- in ieder geval niet voor een langere periode.

 

http://www.runnersworld.com/college/college-runner-explains-why-she-went-public-with-her-weight-gain

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

Aankomen en angsten…

December 1, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 14, 2019

May 9, 2019

April 24, 2019

March 20, 2019

January 31, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags