ID: 642171481

Krijgen meisjes met anorexia een superneus?

January 12, 2017

 

Honger en verzadiging spelen een belangrijke rol bij reuk in “gezonde” mensen, waarbij een lekkere geur het beloningssysteem in de hersenen activeert. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je heel erg honger hebt, een frietje heerlijk ruikt, maar wanneer je al helemaal vol zit stinkt het naar vette hap. Omdat het beloningssysteem bij mensen met anorexia nervosa anders werkt, is er een mogelijkheid dat deze mensen anders omgaan en reageren op geur. Mogelijk is het zo dat anorexia patiënten zo’n afkeer van voedsel hebben, dat het reukvermogen zich beter toespits om eten te herkennen en te vermijden. In ieder geval genoeg redenen voor Deense onderzoekers om hier verder op in te gaan. 

In een test werden meisjes vergeleken die (1) voor het eerst anorexia hadden (deze noemen we voor het gemak eerste-episode meisjes), (2) meisjes die hersteld waren en (3) “gezonde” meisjes als controle groep. De test bestond uit twee delen, een reuk sensitiviteit-test en een geur identificatie test. Bij de reuk sensitiviteit-test moesten de meisjes steeds een keuze maken uit geurstokjes, waarbij één stokje de geur bevatte en de andere twee een geurloos waren. De geur werd in verschillende concentraties getest (van laag naar hoog). Bij de geur identificatie test kregen de meisjes 16 verschillende veelvoorkomende geuren waarbij ze keuze hadden uit vier mogelijke antwoorden.

Wat bleek? Meisjes met een eerste-episode anorexia en degene die hersteld waren, waren gevoeliger voor geur dan de controle groep. Daarbij was een deel van de eerste-episode meisjes beter in het identificeren van geuren dan de rest. Oftewel, meisjes met anorexia konden beter ruiken. Hoe het allemaal precies werkt en wat het betekend weten de onderzoekers nog niet. Wel geven ze aan dat geur wellicht ook een rol in de behandeling zou kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan dat behandelaars geen eten met sterke geuren moet voorschotelen.

 

Meer lezen? Heightened Olfactory Sensitivity in Young Females with Recent-Onset Anorexia Nervosa and Recovered Individuals (2017). Mette Bentz , Johanne Guldberg, Signe Vangkilde, Tine Pedersen, Kerstin Jessica Plessen, Jens Richardt Moellegaard Jepsen. PLoS One

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

Aankomen en angsten…

December 1, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 14, 2019

May 9, 2019

April 24, 2019

March 20, 2019

January 31, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags