ID: 642171481

De 2 kanten van de documentaire 'Emma wil leven'.

June 24, 2017

 

                                                    Bron

Deze week was de  documentaire 'Emma wil leven' (gemaakt door Jessica Villerius) op de Belgische TV te zien. De website ANBN werd overspoeld na de uitzending. Van de ene kant een goed teken omdat het waarschijnlijk bij velen iets heeft losgemaakt. van de andere kant natuurlijk een niet zo goed teken..Want wat zou het fijn zijn als het verhaal van Emma niet voor velen voor herkenning zou zorgen...Maar voor nu is het wel zo en zal er in de hemel hopelijk een sterretje heel hard stralen van trots. Want mede door Emma is er veel aan het veranderen over de gedachtegang die heerst over Anorexia en over de hulpverlening hierbij.
Ze heeft o.a. gezorgd voor meer bekendheid. Wat kan betekenen dat de ziekte sneller ontdekt wordt. Dit is positief voor de herstelmogelijkheden en duur hiervan. Ook hulpverleners, die het gedrag vooral als manipulatief zagen, zien nu meer in dat het gedrag los van de persoon staat en bij de ziekte hoort. Daarnaast ervaar ik zelf dat er door deze documentaire meer begrip uit de omgeving is gekomen. Ikzelf kreeg van een aantal mensen de reactie dat ze dachten nu pas te begrijpen waarom ik destijds niet gewoon ging eten. Meer begrip vanuit de omgeving is prettig wanneer je zelf al zo veroordelend bent over je ziekte en het kan helpen om eerder hulp te durven vragen. Uit de berichtgeving lijkt naar voren te komen dat dankzij deze documentaire nu naar mogelijkheden gezocht wordt om behandelvormen die meer op maat zijn aan te kunnen bieden. En last but not least; het heeft daarnaast ook de positieve kant van ervaringsdeskundige professionals laten zien :-)
 

Maar...een verhaal heeft altijd twee kanten. Zo ook met de documentaire Emma wil leven. Niet voor iedereen is deze documentaire namelijk even helpend. Zelf herinner ik me ook nog goed dat ik mezelf nooit ernstig genoeg vond om hulp te vragen. Ik woog nog ...kg en had ooit een verhaal gelezen van een meisje dat een aantal kilo´s minder woog. Dit voedde mijn tweestrijd gedachten dat ik dus nog niet ernstig genoeg was om hulp te mogen vragen. 
Het is al heel fijn dat het zo'n positief effect heeft op de beeldvorming van buitenstaanders op Anorexia, maar wat zou ook een fijn zijn als de andere eetstoornissen (Boulimia, Eetbuistoornis en N.A.O) ook eens meer gezien zouden worden als ernstig en  als een ziekte in plaats van als bijvoorbeeld een keuze.

Romy schreef onderstaande blog voor 2B-eat, toen de documentaire in Nederland uitkwam. Hierin geeft ze uitleg waarom zij juist NIET ging kijken naar de documentaire Emma wil leven.

 

Lieve groet,

Loes

 

Blog van Romy over de documentaire ´Emma wil leven´.

Please reload

Uitgelichte berichten

Aankomen en angsten…

December 1, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 14, 2019

May 9, 2019

April 24, 2019

March 20, 2019

January 31, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags