ID: 642171481

De diëtist, de vrouw die met haar vinger wijst?

October 7, 2017

 

 

 

Het imago van de diëtist is helaas niet optimaal. Vaak wordt zij (of hij) gezien als die persoon die met haar vingertje zwaait, waar je kant-en klare lijstjes van krijgt en die maar simpelweg moet opvolgen. Maar is dat ook zo? 

 

Ik zal mezelf eerst voorstellen. Ik ben Neeke Smit. Diëtiste met een eigen praktijk en daarnaast gespecialiseerd in sportdiëtetiek. Ik heb in 2013 mijn opleiding afgerond in Groningen en ben in deze mooie stad blijven hangen. 

Ook ik loop vaak tegen het stigma aan van de diëtist. We staan vooral bekend als die “suffe dozen” die met niet gepersonaliseerd advies aankomen en vooral geen begrip kunnen tonen. Ik kan dit beeld me ook voorstellen. Want vaak wordt er inderdaad gewerkt met lijstjes en ik ken genoeg collega’s die nog op de ouderwetse manier werkzaam zijn. Met het idee dat ze een behandelaar zijn en dat die alle kennis heeft. Dat de persoon die ze behandelen geen inspraak hoeft te hebben, want zij weten het toch beter. Gelukkig veranderd deze manier van behandelen. Een diëtist en cliënt moeten samenwerken om de beste resultaten te komen. En hierbij is een advies op maat heel erg belangrijk. Dit kan je maar op een manier behalen. Door een wederzijdse vertrouwensband op te bouwen, door goed te luisteren naar je cliënt en vooral door te vragen. Op basis van goed vragen stellen en vooral overleggen kan je zo tot een goed plan komen.  

Het betekend dan echter niet, dat het hiermee klaar is. Evalueren en contact houden is net zo belangrijk. Want waar loopt iemand tegenaan, hoe gaat het met het uitvoeren van de adviezen en wat kan of moet anders. In mijn werkwijze is hierbij de cliënt zelf leidend. Ik bespreek waar iemand tegen aan loopt en help ze om zelf tot een oplossing te komen. Want de oplossingen die ik bedenk, zijn niet perse de beste oplossing voor de persoon die ik begeleid. Daarbij vind ik het belangrijk dat de keuzes gebaseerd worden op kennis en niet op angst. Ik probeer mijn cliënten dus vooral te informeren, waarop zij keuzes maken wat zij het beste kunnen doen. Daarbij vind ik het belangrijk te vertellen dat er geen verboden voedingsmiddelen zijn (tenzij er sprake is van een allergie natuurlijk). Een gezond eetpatroon valt niet op 1 voedingsmiddel, maar op het complete eetpatroon. Je kan dus gerust af en toe genieten van een patatje zonder dat het ongezond is. Net als dat alleen salades en groenten eten ook niet bepaald gezond is. Het gaat om de balans. Daarbij is het ook belangrijk dat je kan genieten en je vooral niet schuldig gaat voelen. Mijn tip is vooral om het niet zwart-wit te bekijken. Net als dat je je lichaam niet wil vullen, maar vooral wil voeden met alle voedingsstoffen die het nodig heeft. 

Wat ik met dit artikel wil zeggen is dat je niet hoeft op te zien tegen je bezoek aan een diëtist. Een goede diëtist zal met je samenwerken om tot de beste oplossingen te komen en vooral begrip tonen. Zoek een diëtist bij wie jij je fijn voelt om samen jouw doelen te bereiken. 
 

Liefs, Neeke Smit 

Meer weten over Neeke en haar werk als diëtist? Neem dan eens een kijkje op haar site
 

Please reload

Uitgelichte berichten

Aankomen en angsten…

December 1, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 14, 2019

May 9, 2019

April 24, 2019

March 20, 2019

January 31, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags