ID: 642171481

Aankomen en angsten deel 4

February 2, 2018

 

Aankomen en angsten deel 4 Ik had van andere patiënten al gehoord dat aankomen in gewicht, gepaard gaat met een rollercoaster van emoties die je opnieuw gaat voelen… Deze week heb ik dat aan de lijve ondervonden. In het begin dacht ik dat men het voornamelijk had over de angsten rond eten. Je komt aan en de eetstoornis houdt je dag en nacht bezig met gedachten zoals ‘Als je voor broodjes kiest in plaats van gewoon brood, kom je aan!’ ‘Eet geen pizza, daar word je dik van!’, ‘Kies voor jam in plaats van kaas’… Enorm uitputtend maar ook iets wat na een tijd went en waar je sterker en sterker tegen wordt…

 

Er komt echter veel meer bij kijken. Deze week piekerde ik over veel meer dan dat… Wanneer je aankomt, begin. je weer hoop te krijgen naar de toekomst toe. Je begint opnieuw te dromen want ineens lijkt een leven zonder eetstoornis niet meer zo onrealistisch… Wat wil ik bereiken in mijn leven ? Wil ik gaan werken en zo ja waar ? Zal ik nog kinderen kunnen krijgen ? Hier rond voelde ik ook angst. Heb ik nog de mogelijkheid om te gaan werken ? Zal ik een partner vinden die me wil? Wat als ik geen werk vind en niemand me meer een kans wil geven ?

 

Vragen in verband met het verleden kwamen ook in me op… Waarom zijn vriendschappen soms abrupt beëindigd ? Is er iets mis met mij ? Hoe is de eetstoornis ontstaan en hoe kan ik in de toekomst beletten dat ze opnieuw de overhand krijgt ? Hoe moet ik met negatieve emoties omgaan ? Duizend-en-een vragen en geen pasklaar antwoord… Enorm frustrerend en eigenlijk even erg als de eetstoornis stem met haar angsten rondom eten…

 

Twee dingen hebben me enorm geholpen en beide kreeg ik door mijn gevoelens te delen… Allereerst vertelde ik Loes hierover en ze raadde me aan hier niet te erg over stil te staan. Zij was zelf ook genezen van een eetstoornis en heeft nu een goede praktijk, twee prachtige kinderen en een lieve man. Alles is nog mogelijk ! Je moet alleen in jezelf geloven en zo snel mogelijk zien te genezen van de vreselijke ziekte.

 

Ten tweede was er mijn papa. Hij zei me ‘Linda, als ik zie hoeveel sterker je bent geworden de afgelopen maand, dan heb ik alle vertrouwen dat wanneer je verder stijgt in gewicht, je weer een mooie zelfzekere jonge vrouw zult worden die alles kan worden wat ze wil… Je hebt dan één van de ergste ziektes die er bestaan op je eentje overwonnen en dat pakt niemand je af!’ Zijn oneindig vertrouwen in me raakte me tot het diepst van mijn hart. Bovendien zei hij ‘Je hebt op dit moment meer vragen dan antwoorden, maar probeer hier inderdaad niet te hard op te focussen, we nemen het zoals het komt…

 

Tot slot had ik nog één grote vraag… ‘Ben ik wel normaal door zo’n dingen te denken?’ Het klinkt misschien raar maar wanneer je 10 jaar of langer in een eetstoornis zit, en je constant, iedere seconde bestookt wordt met gedachten van je eetstoornis die je beliegt en bedriegt, dan begin je op den duur aan alles te twijfelen… Ze doet je geloven dat je van een glas water kan bijkomen ( of probeert dat tenminste) en dat je bij een gewichtstoename van 500 gr onmiddellijk het uiterlijk van een olifant hebt… Rationeel kan ik bedenken dat dit leugens zijn maar wat is leugen en wat is waarheid op het vlak van bovenstaande dingen ? Loes en papa boden weer hulp! Loes dankzij haar eigen ervaringen, ook zij had dergelijke gedachten gehad en twijfel was ook op sommige momenten op haar weg verschenen. Doorzetten en dan word je sterker om de stem te herkennen en dat merk ik ondertussen zelf. Papa vond me ook niet raar. ‘Het is normaal dat je over je toekomst denkt, dat zou iedereen in jouw situatie doen’. Enkel al het besef ‘Ik ben niet raar ! Andere mensen in mijn situatie dachten ook zo !’, dat doet echt goed !

 

Dit besef doet me dan ook verder strijden en doorzetten ongeacht dat getalletje op de weegschaal, want ik ben veel meer dan dat getal ! Ik ben een jonge vrouw in het begin van haar leven en heb een hele toekomst voor me met als enige struikelblok een eetstoornis. Deze overwinnen en ik zal openbloeien ! Misschien een laatkomertje maar zoals in de Disney film ‘Mulan’ wordt gezegd ‘De laatbloeiers zijn meestal de mooiste…

Please reload

Uitgelichte berichten

Aankomen en angsten…

December 1, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 14, 2019

May 9, 2019

April 24, 2019

March 20, 2019

January 31, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags