ID: 642171481

De overeenkomst van anorexia met drugsverslaving

July 18, 2018

Wanneer mensen met anorexia nervosa kiezen wat zij eten, activeren zij een ander deel van hun hersenen dan gezonde mensen. Zij activeren het deel dat onder meer actief is bij gokken en drugsverslavingen.

 

 

Anorexia is een ernstige ziekte met heftige, emotionele en lichamelijke gevolgen, die voor veel wetenschappers een enorme puzzel vormt. Waarom kiezen anorexiapatiënten er toch steeds voor om eten met weinig calorieën te eten? Veel is nog onbekend over de hersenmechanismen die ervoor zorgen dat deze mensen zo’n moeite hebben met het veranderen van hun eetpatroon. Al zijn Amerikaanse wetenschappers er nu achter dat mensen met anorexia een ander deel van hun hersenen activeren dan normale mensen wanneer zij eten kiezen. Zij activeren het deel dat onder meer een rol speelt bij gokken en drugsverslavingen. De wetenschappers publiceren in Nature Neuroscience.
 

Voedseltest

Om de hersenactiviteit te meten van anorexiapatiënten en real-time in kaart te brengen, maakten de wetenschappers gebruik van een speciale MRI-techniek. Bj het onderzoek bestudeerden zij zowel de hersenen van 21 vrouwen met anorexia nervosa als de hersenen van 21 mensen die gezond zijn. Tijdens het onderzoek moesten de deelnemers meerdere keren kiezen wat zij wilden eten. Zoals te verwachten valt, kozen de anorexiapatiënten veel minder vaak voor vet voedsel.

Interessant is dat de mensen met anorexia nervosa andere hersengebieden activeerden dan de gezonde mensen bij hun voedelkeuzes. Zo ontdekten de wetenschappers activiteit in het corpus striatum (een gebied dat zich onder de schors van de grote hersenen bevindt), waarvan bekend is dat dit gebied te maken heeft met onze controle over onze gewoonten. Deze vondst suggereert dat vrouwen niet de voor- en nadelen van verschillende soorten eten afwegen, maar handelen op basis van gewoonte.

De kennis dat de hersenen van anorexiapatiënten anders werken, biedt nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van de eetstoornis. Zo zou anorexia nervosa gelinkt kunnen worden aan andere activiteiten die plaatsvinden in het corpus striatum zoals gokken en drugsverslavingen. Het nieuwe inzicht kan bijvoorbeeld ook verklaren waarom anorexiapatiënten die in een vroeger stadium geholpen worden meer kans hebben om te genezen. Volgens de wetenschappers zit er daarom een enorme waarde in het bestuderen van hoe onze hersenen beslissingen maken. Zowel van gezonde als zieke hersenen.
 

Foerde, K. et al. (2015). ‘Neural mechanisms supporting maladaptive food choices in anorexia nervose’, in: Nature Neuroscience. 

 

Dit artikel komt van: bron

Please reload

Uitgelichte berichten

Aankomen en angsten…

December 1, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 14, 2019

May 9, 2019

April 24, 2019

March 20, 2019

January 31, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags