ID: 642171481

Deeltijdbehandeling stopt, eetstoornis overwonnen!

October 11, 2018

 

 

Een tijdje geleden deelde ik met je hoe ik het ervoer om te starten met mijn tweedaagse deeltijdbehandeling. Doodeng, vond ik het. Het voelde als een gevecht in tweestrijd: mijn gezonde kant die me vertelde hoe nodig de behandeling was en daartegenover mijn eetstoornis. Die laatste wilde natuurlijk helemaal niet dat ik beter werd en zorgde voor nare trucjes om toch aan mijn eetstoornis vast te blijven houden. Sinds twee weken heb ik geen deeltijdbehandeling meer. Ergens had ik verwacht dat mijn eetstoornis nu wel overwonnen zou zijn. Ik moet je (en mezelf) teleurstellen. Er is nog een hoop werk aan de winkel. In dit blog vertel ik je hoe de rest van mijn weg naar herstel eruitziet.

 

Stoppen met de deeltijdbehandeling

Groepstherapie vind ik ontzettend nuttig. Mijn allereerste ervaring hiermee is alweer zo’n 6 jaar geleden, toen ik startte in een groep. Vooral in de beginfase van een eetstoornisbehandeling is het fijn – en nodig – om te weten dat je niet alleen bent. Dat de heftige gedachten, die voor jou zo normaal zijn, herkenbaar zijn voor andere ‘eetgestoorden’. Die herkenning hielp me ook bij deze behandeling weer. Dat, en het feit dat andere groepsgenoten al verder in hun proces waren, motiveerde me voor mijn eigen herstel. Toch kwam er een punt waarop ik merkte dat het tijd werd de groep te verlaten. De deeltijd waarin ik zat was een eerste fase deeltijd: deze was dus voornamelijk gericht op het eetgedrag. Natuurlijk kwamen onderliggende stukken ook aan bod, maar het eten stond voorop. Omdat ik inmiddels mijn eetpatroon weer aardig gestabiliseerd heb, mag ik nu aan de gang met onderliggende oorzaken.

 

En zo verder

Dat betekende dat ik samen met mijn psycholoog en psychiater naar een vervolgtraject ging kijken. En vandaag ga ik echt aan dat vervolgtraject beginnen: vanmiddag heb ik mijn eerste bijeenkomst in een nieuwe groep. Wederom doodeng: deze gaat namelijk niet over eten. Tegelijkertijd ook een goede oefening: het mág er namelijk wel overgaan. Dat lijkt net op het echte leven: wanneer je ergens mee zit, moet je dit zelf aangeven. Daarnaast start morgen mijn andere groep: een compassietraining. Hierin leer ik samen met negen groepsgenoten wat liever te zijn voor mezelf. Als ik het typ, krijg ik al jeuk. Daar valt dus nog wel wat te halen.

 

Iedere dag is een overwinning

Ik hoor mensen (yes, ik ben ook schuldig) vaak zeggen dat een eetstoornis altijd een strijd blijft. Nu ik wat verder in mijn herstel ben, zie ik dit als een overwinning. Uiteindelijk ben ik degene die ervoor kiest om niet te eten. Of juist een eetbui te houden en te braken. Nu ik wat meer controle heb over die eetstoornisstem in mijn hoofd, is het ook gemakkelijker om dit daadwerkelijk als keuze te zien. Maar dit betekent niet dat ik dit met twee vingers in m’n neus doe. Het stoppen met de deeltijdbehandeling zorgde namelijk dat die stem weer veel harder ging schreeuwen. Ik viel terug en dacht dat ik weer terug bij af was. Gelukkig heb ik fijne vrienden – en therapeuten ;) -  die me erop wezen dat dit natuurlijk niet het geval is. Iedere dag zonder eetstoornisgedrag is namelijk een overwinning. Hoe hard die stem in m’n hoofd ook schreeuwt, ik moet blijven geloven dat het echt wel minder wordt. Als ik tenminste die juiste, gezonde keuzes blijf maken.

 

Genieten van het leven doe ik nu al weer iets meer. Veel sociale dingen vind ik nog steeds doodeng, de mening van anderen en mijn eigen angst voor een terugval zitten me dan nog flink in de weg. Toch probeer ik steeds iets meer uitdagingen op te zoeken. Zodat ik, als ik het weer overleefd heb, blijf herinneren waarvoor ik het allemaal doe. De afgelopen jaren waren misschien ontzettend zonde, maar ik ga ervoor zorgen dat de jaren die nog komen zeker tellen. Maar wel rustig aan, iedere dag zonder eetstoornisgedrag is tenslotte een overwinning.

Please reload

Uitgelichte berichten

Aankomen en angsten…

December 1, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 14, 2019

May 9, 2019

April 24, 2019

March 20, 2019

January 31, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags