ID: 642171481

Een eetstoornis om met je angsten om te kunnen gaan.

February 21, 2019

 

Mensen die een gevoel van controle over hun leven hebben en een doel en betekenis in het leven vinden, hebben minder kans op angststoornissen, zelfs als ze door de moeilijkste tijden gaan. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge.

Uit de studie blijkt dat vrouwen die deze kenmerken bezitten geen angstgevoelens hebben, zelfs niet als ze zich in een achterstandspositie bevinden. Vrouwen die echter niet de kenmerken bezitten, ervaren een hogere mate van angst bij het ondergaan van de ontberingen van leven in armoede. Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten uit de studie helpen bij het ontwikkelen van nieuwe manieren om vrouwen te leren hun angsten te overwinnen.

 

 

 

Zojuist kwam ik onderstaand artikel tegen. Je zou minder last van angsten kunnen hebben wanneer je de volgende kenmerken bezit: 
- het geloof controle te hebben over hun leven
- het geloof dat hun leven zinvol was
- het gevoel dat ze een doel en betekenis hebben in het leven. 

Eigenlijk waren alle drie bovengenoemde kenmerken op mijn van toepassing DOORDAT ik een eetstoornis had. Mijn eetstoornis zorgde ervoor dat ik het gevoel had ergens controle op te hebben. Het gaf me afleiding van wat er werkelijk speelde en op een bepaalde manier deed het me zekerder voelen over mezelf. Mijn doel werd door middel van eetstoornis duidelijk en concreet (het gewicht op de weegschaal) en ik was ergens goed in, ik deed ertoe.

Ik leerde uiteindelijk dat angst een (hele) slechte raadgever is en vond andere manieren om het gevoel te krijgen dat het leven me niet overkwam, die mijn leven zinvol maakten en me het gevoel gaven een doel en betekenis te hebben in dit leven. 
Herken jij het hebben van angsten die je leven beheersen? Ik heb een hele mooie uitgebreide online module waar jij hiermee aan de slag kunt gaan! Meer weten? Stuur een mailtje naar info@2b-eat.nl 

 

Lieve groet,
LoesMeer van het artikel:

Aanvallen en geactiveerde angst

Angststoornissen kunnen zich uiten als angst, rusteloosheid, een onvermogen tot concentreren op werk of schooltaken, en slaapproblemen. Soms kan de angst uit het niets ontstaan als paniekaanval, wanneer een plotseling intens angstgevoel de patiënt doet denken dat hij of zij een hartaanval heeft, ‘gek wordt’ of zelfs doodgaat. Angst kan bijvoorbeeld ook worden geactiveerd door specifieke situaties, zoals in een bus zitten of op een sociale bijeenkomst zijn. In dit geval kunnen symptomen zoals zweten, maag- en darmklachten, duizeligheid en pijn op de borst ontstaan.

Veelvoorkomende stoornis

Angststoornissen zijn een van de meest voorkomende psychische problemen. Jaarlijks treffen ze meer dan 60 miljoen mensen in de Europese Unie. Ondanks dit gegeven is er nog weinig onderzoek gedaan naar wat sommige mensen angstig maakt in moeilijke tijden, terwijl anderen in exact dezelfde situatie hier niet mee te maken hebben. De onderzoekers van het Cambridge Institute of Public Health, wilden dit achterhalen en bekeken data van meer dan 10.000 Britse vrouwen die hadden gereageerd op een gezondheids- en levensstijlvragenlijst.

Positieve eigenschappen

Vrouwen in armoede met de beschikking over de volgende kenmerken, bleken minder last van angstgevoelens:

  • het geloof controle te hebben over hun leven

  • het geloof dat hun leven zinvol was

  • en het gevoel dat ze een doel en betekenis hebben in het leven

In tegenstelling bleken vrouwen in armoede die niet beschikken over deze positieve eigenschappen, een hoge mate van angst te hebben. Vrouwen in achterstandsituaties zonder deze eigenschappen bleken zelfs tweemaal zo vaak angst te ervaren dan vrouwen in meer welvarende gemeenschappen.

“Deze studie maakt de innerlijke krachten of kwaliteiten inzichtelijk die ons kunnen beschermen tegen angst in moeilijke tijden”, zegt promovenda Olivia Remes. “Deze sterke punten of eigenschappen bevorderen, kan nuttig zijn voor mensen die slecht reageren op medicatie of andere angsttherapieën. Verder onderzoek hiernaar zal nodig zijn.”

Bron: Universiteit van Cambridge

Please reload

Uitgelichte berichten

Aankomen en angsten…

December 1, 2017

1/1
Please reload

Recente berichten

August 14, 2019

May 9, 2019

April 24, 2019

March 20, 2019

January 31, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags